Bir dönemin daha sonuna geliyoruz. Çeşitli endüstri kaynaklarından gelen bilgilere bakılırsa GTX 16 serisi ekran kartlarının üretimi tamamen durdu. NVIDIA, 16 serisi için kalan son Turing mimarili GPU’larını üretim ortaklarına gönderdi ve yerlerine yenisi gelmeyecek.
Bu ne demek oluyor? Raflara giren son stoklar tükendiğinde, düşük bütçeli bilgisayar kullanıcıları başka seçeneklere yönelmek zorunda kalacak. Ortaklar, stoklar tükenene kadar özel soğutma tasarımlarıyla GTX 16 ekran kartlarını monte etmeye ve satmaya devam edecek. Ancak tahminlere göre stoklar birkaç ay içinde bitmiş olacak. Böylelikle neredeyse çeyrek asırlık, 19 yıllık bir dönemin sonuna gelmiş olacağız.
Şu anda GTX 16 serisinden geriye GTX 1630 ve GTX 1650 kaldı. GTX 1660 ailesi, tüm Super varyantlarıyla birlikte çoktan emekliye ayrıldı. NVIDIA, GPU’larını en son sürücüleriyle desteklemeye devam ediyor ve muhtemelen bu birkaç yıl daha sürecek.
Son GTX 1630 ve GTX 1650 kartlar da tükendiğinde, düşük maliyetli olarak geriye sadece yakın zaman önce tanıtılan RTX 3050 6 GB kalacak. Belki de yeşil takım GTX 16 serisinin üretimini sonlandırmayı düşündüğü için böyle bir yol izledi. Bu aynı zamanda düşük seviyeli daha fazla RTX ekran kartının gelebileceğinin göstergesi. Belki de yakın zamanda RTX 4050 gibi bir GPU piyasaya gelir.
GTX GPU’ların destek listesini kontrol edecek olursanız, GTX 900 serisinin bile hala desteklendiğini görebilirsiniz. Ancak artık yavaş yavaş yolun sonuna yaklaştığımızı söyleyebiliriz. GTX 1000 serisi büyük olasılıkla 2026 yılına kadar desteklenecek, GTX 16 serisi ise belki biraz daha uzun süre.
Doğrusu tüm bunlar ekran kartınızın artık kullanılamaz hale geleceğini göstermiyor. En son güncellemeleri alamasanız da oyunları oynamaya devam edebilirsiniz. Diğer yandan, yeni oyunlar veya sürekli güncelleme alan oyunlar söz konusu olduğunda uyumluluk, performans ve kararlılık sorunlarıyla karşılaşma ihtimaliniz olacak.
Sürücü desteği eksikliğinden kaynaklanan nihai performans sorunlarının yanı sıra GTX’e bağlı kalmanın bazı uzun vadeli dezavantajları da var. İlk olarak, yeni oyunlarda daha düşük aslına uygunluk sorunu yaşayabilirsiniz. Örneğin 2023 yılında piyasaya sürülen Forza Motorsport büyük ölçüde ışın izlemeye dayanıyor. Birçok oyuncu dokuların ne kadar kötü göründüğünden şikayet etti çünkü iyi görünmeleri için ışın izleme gerekiyor. Oyunda eski araba modellerinin kullanıldığına dair kanıtlar bile olsa, ışın izleme ilk bakışta yeterince iyi görünmelerini sağlıyor.
- Tensor ve Ray Tracing Çekirdeği Nedir, Ne İşe Yarar?
Bir diğer önemli etken de DLSS teknolojisi. Bildiğiniz üzere “GTX serisi” ekran kartları Tensor ve Ray Tracing çekirdeklerinden yoksun. Bu nedenle DLSS ve Işın İzleme teknolojilerini kullanmak mümkün değil. Artık tüm yeni oyunlar ışın izlemeye daha uygun, ayrıca DLSS desteğiyle geliyor.
Kullanılmış GTX ekran kartları da istikrarsız fiyata sahip olacaklar. İster satıcı ister alıcı olun, doğru zamanlamayı yakalamak zor olacak. Sınırlı stok fiyatları belki biraz yukarı çekebilir, ancak nihayetinde bu kartlar “eski” olarak anılmaya başlayacak. Haliyle, eskide kalan bir şeyin fiyatı aşağı yönlü olarak hareket edecektir.
Üretim sona eriyor olsa bile, elinizdeki kart sizi idare ediyorsa ve bütçeniz yoksa hızlıca yeni bir karta geçmeniz gerekmiyor. Hatta sürücü desteği kesilse bile elinizdeki kartı kullanmaya devam edebilirsiniz. Dediğimiz gibi, destek kesildiğinde sadece güncel sürücülerden faydalanamazsınız ki şu an için bu söz konusu değil.
Ancak yeni bir ekran kartı almayı veya yükseltme yapmayı düşünüyorsanız artık daha güncel seçeneklere bakma vakti. NVIDIA markalı bir kart istiyorsanız RTX 2000 veya RTX 3000 serisinde farklı birçok model mevcut: RTX 2060 serisi, RTX 3060 serisi, RTX 4060 serisi ve RTX 3050 gibi.
Diğer seçeneklere gelince, NVIDIA’nın ekstra özellikleri ve yazılımı sizin için bir öncelik değilse diğer yanda AMD ve Intel de var. Kırmızı takımın RX 6000 ve RX 7000 serisinde tercih edilebilecek birçok giriş seviye model bulunuyor. Ayrıca rekabetten dolayı fiyatlandırma da fena değil.
Söz konusu Intel olduğunda, Arc A770 ve Arc A750 gibi modeller birçok kez indirim aldı. Bu kartlar fiyat/performans açısından oldukça başarılı. Intel ayrıca Battlemage mimarisi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor ve yakında yeni nesil ekran kartları göreceğiz.
En yeni ve grafiksel açıdan ağır oyunları oynamıyorsanız GTX kartınız size uzun yıllar hizmet edecek, pervanelerini sizin için döndürmeye devam edecektir. Ancak GTX 16 serisinin üzerine birçok nesil çıktı ve performansta büyük sıçramalar gördük. Bu bağlamda, yükseltme yaptığınızda ciddi performans kazanımları elde edebilirsiniz. Her şey sizin ihtiyaçlarınıza, kullanım amacınıza ve bütçenize bağlı.
Örneğin GTX 1660 Ti’den RTX 4060’a geçtiğinizde performans katlanacak. DLSS’yi aktif ettiğinizde ise FPS 2-3 kat artarsa şaşırmayın.
GTX markası ilk olarak 2005 yılında NVIDIA’nın GeForce 7800 GTX modeliyle gün yüzüne çıktı. O zamanlar modelin son ekinde yer alıyordu, sonra 2008 yılında GTX 280 ile ana marka haline geldi. Yaklaşık 10 yıl sonra RTX 2000 serisi çıktı ve bu döneme kadar “GTX” adıyla çok fazla ekran kartı modeli piyasaya sürüldü.
GTX halen ölmemişti. 2019 yılında Tensor ve Işın İzleme çekirdekleri gibi ekstra RTX özelliklerinden yoksun olan bütçe odaklı GTX 16 serisi ile yeniden ortaya çıktı. GTX 16 serisi ve RTX 20 serisi aynı Turing mimarisini kullanıyordu fakat silikon kırpıldı: En büyük yongalar yalnızca 284 mm² boyutuna küçülürken, en küçük RTX yongalar 445 mm² boyutundaydı. En güçlü model GTX 1660 Ti’de yalnızca 24 SM bulunurken, en yavaş RTX 2060’ta 30 SM yer alıyordu.
NVIDIA, Ampere mimarisi ve RTX 3000 serisiyle birlikte alt segmentten uzak kalmayı tercih etti ve bütçe odaklı GTX 16 serisiyle yoluna devam etmeyi seçti. En ucuz model RTX 3050 8 GB idi fakat yakın zamanda yerini RTX 3050 6 GB aldı. Tanıtım ise tüm RTX 4000 serisi kartlar tanıtıldıktan sonra geldi.
Yeşil ekibin ne yapacağı bilinmez. Ancak TU117 üretiminin sona ermesiyle ilgili bu söylentilerin doğru olduğunu varsayarsak, bir dönemin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Umuyoruz ki düşük bütçeli oyuncular daha güçlü RTX kartlarla tanışır. Oyun ve bilgisayar dünyasına çok şey kattın, hoşçakal GTX!