“`html
ABD Ekonomisinde Yeni Enflasyon Verileri ve Fed’in Faiz Politikası
Dünya genelindeki ekonomiler yüksek enflasyon ve resesyon tehlikeleri arasında denge bulmaya çalışırken, Amerika Birleşik Devletleri’nde uygulanan tarifelerin ekonomik göstergelere etkileri yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Son yayınlanan enflasyon rakamları, Tarifelerin etkisinin sınırlı kaldığını gösteriyor ve bu durum, Fed’in para politikası konusunda daha temkinli adımlar atabileceği düşüncelerini güçlendiriyor.
Enflasyon Rakamları Beklentileri Aşarken
ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haziranda aylık %0,3’lük bir artışla piyasa beklentilerine uygun bir seyir izlerken, yıllık bazda %2,7 oranında bir yükseliş gösterdi. Aylık enflasyon rakamı, ocak ayından bu yana görülen en yüksek değer; yıllık enflasyon verisi ise şubat ayından bu yana en yüksektir.
Enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE ise aynı dönemde aylık %0,2, yıllık olarak ise %2,9 artış kaydetti. Piyasa tahminleri, çekirdek enflasyon oranları için aylık %0,3 ve yıllık %3 seviyesinde bir beklenti ortaya koymaktaydı. Mayıs ayında çekirdek enflasyon artışı aylık %0,1 ve yıllık %2,8 olarak bildirilmişti.
Fed’in Kararları ve Faiz İndirim Beklentileri
Uzman analistler, ABD ekonomisindeki tarifelerin oluşturduğu risklerin devam ettiğine işaret ederek, Fed’in enflasyon ve işgücü piyasası açısında net bir görünüme ulaşana dek faiz indirimlerinde dikkatli olunacağını öne sürdü.
Bu enflasyon verileri sonrasında para piyasalarındaki Fed’in eylül ayında faiz indirip indirmeyeceğine dair beklentilerin zayıfladığı görüldü; ancak banka yıl içerisinde toplam iki kez faiz indirimi yapabileceği yönündeki öngörüler aynı kalıyor.
Tarifelerin etkisinin yıl sonuna doğru netleşmesi beklenirken, önümüzdeki dönemde açıklanacak verilerin piyasaların beklentilerini şekillendirmesi olası. Bugün ise ABD’de açıklanacak Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verisi, enflasyona dair önemli ipuçları verecek.
Fed Üzerindeki Siyasi Baskılar Artıyor
Ayrıca enflasyonla mücadele eden Fed’in üzerindeki siyasi baskılar da artmaya devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump, enflasyon verilerinin açıklanması sonrası sosyal medya üzerinden, “Tüketici fiyatları oldukça düşük. Fed, faiz oranlarını hemen düşürmeli.” şeklinde ifadelerde bulundu. Trump, faizlerin 3 puan düşürülmesi halinde yılda 1 trilyon dolarlık tasarruf sağlanabileceğini savundu.
Dün gazetecilerle gerçekleştirdiği bir görüşmede, Hazine Bakanı Scott Bessent’in Fed Başkanı Jerome Powell’ın yerine geçip geçemeyeceği hakkında, “O, harika bir aday. Ama ben onu sevmiyorum çünkü şu an işini çok iyi yapıyor.” şeklinde yanıt verdi.
Ekonomik Görünüm ve Tahvil Faizleri
Fed yetkilileri de politikalarının seyrini değerlendirirken, Boston Fed Başkanı Susan Collins, belirsizlikler arasında doğru kararlar vermenin zorluğuna dikkat çekti. Tarifelerin yılın ikinci yarısında enflasyonu artıracağını ve yıl sonuna kadar çekirdek enflasyonun %3 civarında olabileceğini ifade etti.
Dallas Fed Başkanı Lorie Logan ise, enflasyonu tam anlamıyla kontrol altına almak için Fed’in faiz oranlarını bir süre daha sabit tutması gerektiğinin altını çizerken, enflasyon ve iş gücü piyasasında zayıflamalar yaşanırsa faiz indirimine geri dönüşün mümkün olabileceğini belirtti.
Piyasalarda Gelişmeler ve Tahvil Faizleri
ABD’deki bu gelişmeler sonucunda, 10 yıllık tahvil faizleri %4,49 ile enflasyon endişelerinin sürdüğünü gösterirken, Fed’in temkinli duruşunun devam edeceğine dair beklentilerle dolar endeksi 98,6’ya ulaştı.
Dolar endeksinin 99 seviyelerine yaklaşması altın fiyatları üzerinde baskı oluştururken, altının ons fiyatı dünkü %0,6’lık düşüşün ardından 3.337 dolara geriledi. Brent petrolün varil fiyatı ise %0,1 artarak 68,4 dolara yükseldi.
Kurumsal alanda, ABD’nin büyük bankaları ikinci çeyrek bilanço raporlarını açıklamaya başladı. JPMorgan Chase’in net karı %17 azalırken, Wells Fargo’nun karı %0,6 ve Citigroup’un karı %25 arttı.
JPMorgan Chase hisseleri yaklaşık %1, Wells Fargo hisseleri %5,5 değer kaybetti. Citigroup hisselerinde ise %4 civarında bir artış gözlemlendi. Bunun yanı sıra, ABD hükümetinden ihracat lisansı aldığı ve H20 çiplerinin Çin’e satışı konusunda devam edeceği açıklamasını yapan Nvidia’nın hisseleri %4 değer kazanarak Nasdaq endeksinin yükselişine katkıda bulundu.
Euro Bölgesi’nde Dış Ticaret Verileri Bekleniyor
Avrupa borsaları, ABD’nin enflasyon verilerinin etkisiyle satış ağırlıklı bir görünüm sergiledi. Euro Bölgesi’nde bugün açıklanacak dış ticaret dengesi verileri yatırımcıların dikkatini çekiyor.
ABD ile Avrupa Birliği (AB) arasında tarifelere dair olası anlaşmalara ilişkin belirsizlikler sürerken, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, IMF’nin uluslararası ekonomik dengesizliklerin iyileşmesinde önemli bir rol oynaması gerektiğine vurgu yaptı. Bailey, bu dengesizliklerin çoğunun ABD ve Çin kaynaklı olduğunu belirtti.
Bölgedeki jeopolitik risklere dair de haber akışları devam ediyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Trump’ın AB ve NATO’nun baskıları altında kaldığını ifade ederek, “ABD Başkanının eylemlerinin arkasındaki motivasyonu anlamaya çalışıyoruz.” dedi.
Ayrıca, Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi’nin (ZEW), analistlerin 6 aylık beklentilerini gösteren ZEW Ekonomik Güven Endeksi, geçtiğimiz ayın rakamlarına göre 5,2 puan artarak temmuzda 52,7 seviyesine ulaştı. Dün İngiltere’deki FTSE 100, Almanya’daki DAX 40, İtalya’daki FTSE MIB 30 ve Fransa’daki CAC 40 endeksleri değer kaybederken, Avrupa’daki endeks vadeli kontratları güne negatif bir başlangıç yaptı.
Asya Piyasalarında Karışık Seyir
Asya borsalarında karışık bir seyir gözlemleniyor. Özellikle bazı teknoloji hisseleri, çip sevkiyatının Çin’e yeniden başlayabileceği beklentileri ile destek buluyor.
Teknoloji şirketi Nvidia, H20 yapay zeka çiplerinin Çin’e satışına yeniden başlayacağını açıkladı. Nvidia Şirketi CEO’su Jensen Huang, ABD’li yöneticilerle bir araya gelerek, yerel üretimi artırma ve ABD’nin yapay zeka alanındaki liderliğini pekiştirme çabalarını vurguladı.
Çin Başbakan Yardımcısı He Lifeng, ülkenin sanayi modernizasyonuna hız verilerek, küresel sanayi ve tedarik zincirlerinin desteklenmesini hedeflediklerini belirtti. Bu gelişmelerin ardından kapanışa yakın Japonya’daki Nikkei 225 endeksi %0,5, Hong Kong’daki Hang Seng endeksi %0,4 değer kazandı. Güney Kore’nin Kospi endeksi %0,8, Çin’in Şanghay bileşik endeksi ise %0,1 geriledi.
Borsa İstanbul, “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” nedeniyle işlem görmedi. Ancak, pazartesi günü satış ağırlıklı bir tavır sergileyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi %1,28 kayıpla 10.225,48 puandan kapandı. BIST 30 endeksi teminatına dayalı vadeli işlemlerde Ağustos kontratları, normal seans kapanışının %0,1 üstünde 11.953,00 puandan işlem gördü.
Dolar/TL, dün %0,1 artışla 40,2110’dan kapanırken, bugün bankalararası piyasada %0,1 yükselerek 40,2050 seviyelerinde işlem görmektedir.
Analistler, yurt içinde bütçe dengesi ile özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borçları, yurt dışında ise ABD’de ÜFE, sanayi üretimi, Fed’in Bej Kitap raporu ve Euro Bölgesi dış ticaret dengesi verilerinin takip edileceğini belirtiyor. Teknik açıdan ise BIST 100 endeksi için 10.100 ve 10.000 puan destek, 10.300 ile 10.400 puanları direnç seviyelerini oluşturuyor.
Bugün Piyasalarda Takip Edilecek Veriler
- 09.00 İngiltere, haziran ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)
- 10.00 Türkiye, mayıs ayı özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu
- 11.00 Türkiye, haziran ayı Bütçe Dengesi
- 12.00 Euro Bölgesi, ağustos ayı dış ticaret dengesi
- 15.30 ABD, haziran ayı Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE)
- 16.15 ABD, haziran ayı sanayi üretimi
“`