Altının ons fiyatında merkez bankalarının etkisi!

Jeopolitik Riskler Altın Fiyatlarını Etkiliyor

ABD Başkanı Donald Trump‘ın göreve gelmesiyle birlikte uyguladığı politikalar, küresel ekonomik aktivitede endişelere neden oluyor. Jeopolitik riskler ve ABD Merkez Bankası (Fed) politikalarındaki belirsizlikler, emtia piyasasında sert dalgalanmalara yol açıyor.

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan, Rusya’nın 8-10 Mayıs zafer günü nedeniyle bir ateşkes ilan edebileceğini ancak Ukrayna’nın bu süre zarfında dronlarla saldırı düzenleyebileceği spekülasyonları olduğunu belirtti. Bu durumun altın fiyatlarında önemli bir artışa neden olabileceğine dikkat çekti.

Manukyan, Hindistan-Pakistan gerilimi durumunda altın fiyatlarının yükselebileceğini ancak bunun finansal bir dinamik olmadığını vurguladı. Ayrıca, kur hareketlerinin bazı ülkelerde fiyatların yükselmesine sebep olduğunu ve bu durumun altın talebini azalttığını söyledi.

Merkez bankaları açısından, global gidişatın 3200-3300 dolar arasında büyük bir fark yaratmadığını belirten Manukyan, önemli olanın dolar likiditesi olduğunu ifade etti.

Altının kısa vadede değer kaybedebileceğini belirten Manukyan, jeopolitik gerginliklerin devam etmesi durumunda altının etkilenmeyeceğini ve altın/gümüş rasyosunun finansal sistemdeki kaygılar nedeniyle 100’e kadar çıkabileceğini dile getirdi.

Bakır ve Gümüş Piyasası

Manukyan, ABD’nin eylemleri sonucu Çin’in imalat sektörünü vuracağını ve bu durumun talepte zayıflamaya neden olabileceğini belirtti. Ayrıca, altından farklı olarak gümüşün finansal sisteme entegre olmadığını ve piyasaların iyi olduğunda spekülatif bir yükseliş yaşayabileceğini ifade etti.

Gümüşün altından ayrı bir değerlendirme gerektirdiğini söyleyen Manukyan, altın/gümüş rasyosunun 100’ün üzerine çıkabileceğini, ancak sistem üzerindeki tartışmalar devam ettiği sürece normalleşmenin zor olacağını belirtti.

Enflasyonu tetikleyecek bir Fed politikası veya ABD’nin anlaşmazlık yaşadığı ülkelerin tahvillerinden çıkmaya başlaması durumunda ABD tahvillerinin cazibesini kaybedebileceğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Selçuk Bayraktar: TEKNOFEST milli teknoloji hamlesinin meydanıdır

TEKNOFEST Yönetim Kurulu ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Selçuk Bayraktar, TEKNOFEST KKTC Kapanış Töreni’nde önemli açıklamalarda bulundu. 

Jeopolitik gerilimler etkisinde lojistikte Türkiye yeni rota olabilir

Küresel ticaretin önemli ayaklarından lojistik sektörü, son yıllarda artan jeopolitik riskler ve ticaret politikalarındaki sert değişimlerin etkisiyle zorlu bir dönemden geçerken, bu dönemde Türkiye, yeni rotaların merkezi olarak öne çıkabilir.

Petrol devi en büyük rakibine mi satılıyor? Piyasada tüm dengeler değişir

Hollandalı petrol devi Shell, rakibi BP’yi satın alma planlarını değerlendirmek için danışmanlarıyla çalışmalara başladı. Ancak Shell, resmi bir teklif sunmadan önce hisse senedi ve petrol fiyatlarının daha da düşmesini bekliyor. Birkaç yıl öncesine kadar benzer büyüklükte olan iki şirketten Shell, 149 milyar poundluk piyasa değeriyle BP’nin neredeyse iki katına ulaşmış durumda.

O meslek de kayboluyor: Talep var, usta kalmadı!

Gaziantep’te 28 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Cengiz Canday, mesleğin çırak bulunamadığı için bitme noktasına geldiğini söyledi. Yeni ayakkabıların pahalılığı tamir talebini artırsa da zanaatkâr sayısı hızla azalıyor.

İhracatta nisan ayında geçen yıla göre artış

Uludağ İhracatçılar Birliği UİB’nin 2025 Nisan ayı ihracat rakamları açıklamasına göre nisan ayında ihracatı 3,2 milyar dolar olan UİB’nin, yılın ilk 4 aylık ihracat tutarı da 13 milyar 65 milyon 358 bin dolar oldu.

BOTAŞ Daire Başkanı Oğuzhan Oğuz, Uluslararası Gaz Birliği İcra Komitesi üyeliğine seçildi

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) Dış İlişkiler ve Uluslararası Projeler Daire Başkanı Oğuzhan Oğuz, Uluslararası Gaz Birliği’nin (IGU) en üst karar organı İcra Komitesi üyeliğine seçildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir