Deutsche Bank, OECD ve Fitch’ten Türkiye açıklaması!

“`html

Deutsche Bank: Türkiye Ekonomisi Yumuşak İniş Sürecinde

Deutsche Bank, Türkiye’nin ekonomik büyümesinin bu yıl %2,9 seviyesine ulaşacağını ve 2025’te %2,8 oranında büyüyeceğini öngörüyor. Bankanın yayımladığı raporda, Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan piyasalara dair detaylar verildi.

Rapor, 2025 yılının zorlu geçeceğini ve genel belirsizliğin artacağını aktarıyor. Gelişmekte olan ülke ekonomilerinin, Amerika’daki politik değişiklikler nedeniyle olumsuz etkilenebileceği vurgulandı. Ayrıca, artan gümrük tarifeleri gibi olumsuz durumların bu ekonomiler üzerinde ciddi etkiler yaratabileceği belirtildi.

Türkiye Ekonomisinin Değerlendirilmesi

Türkiye ekonomisi, “Türkiye: İstikrara Giden Kademeli Yol” başlığıyla ele alındı. Raporda, Türk ekonomisinin yumuşak iniş sürecinde olduğu ifade edilirken, bu yıl için öngörülen %2,9’luk büyüme, kademeli bir soğuma yaşandığını gösteriyor.

Sıkı parasal koşulların tüketim ve yatırım talebini sınırlaması, ekonominin 2025’in ikinci yarısına dek potansiyelinin altında büyümesine yol açabilir. Raporda, 2024 yılı büyüme tahmininin %2,8 olduğu paylaşılırken, iç talepteki iyileşme ile birlikte 2026’dan itibaren güçlü bir büyüme patikası bekleniyor.

Bu tahminler, enflasyonu düşürmeye odaklanan ekonomik politikaların devam edeceği varsayılarak yapılmış olup, daha destekleyici bir yaklaşımın daha güçlü büyümeyi destekleyebileceği ifade edildi.

Dezenflasyon Sürecinin Devamı

İç talepteki daralma, enflasyon beklentilerindeki gelişmeler ve Türk lirasındaki değer kazanımı, dezenflasyon sürecinin 2024 yılında da devam etmesine yol açacak gibi görünüyor. Raporda şu ifadelere yer verildi:

“Maliyet baskıları, talep ve enflasyon beklentilerinden dolayı, enflasyonda kademeli bir düşüş bekliyoruz. 2024’te %45, 2025’te %25,4 seviyesine gerileyeceğini öngörüyoruz. Bununla birlikte, mali politikalarda beklenenden daha az destek ve iç talepteki yavaşlama gibi yukarı yönlü riskler de mevcut.”

Raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), Aralık ayında 250 baz puan faiz indirimine gitmesinin beklendiği ve mevcut faiz oranlarının, kez, TCMB’nin ilerleyen dönemdeki politikalarında esneklik sağlayacağı belirtildi.

OECD’nin Türkiye Tahminleri

OECD, küresel ekonomide %3,2 büyüme öngörürken, Türkiye ekonomisi için %3,5 büyüme tahmininde bulundu.

OECD’nin yayımladığı Ekonomik Görünüm Raporu, enflasyonun ılımlı seyire devam edeceği ve ticaretin canlanmasıyla, birçok belirsizliğe rağmen küresel ekonomik direncin artacağını gösteriyor. Tüketici güveninin artması ve iş gücü pazarındaki baskıların azalması, ekonomik büyümeyi destekliyor.

Ticaret ve Koruma Politikaları Üzerine Uyarılar

OECD, ABD için bu yıl %2,8, 2025’te ise %2,4, Çin için de %4,9 ve %4,7 büyüme öngörüyor. Ancak ticaretteki korumacı politikaların artması nedeniyle, ithalat kısıtlamalarının gündemde kalacağı uyarısında bulundu.

Küresel ticaret kısıtlamalarının artışı, maliyetleri yükseltirken, işletmelerin üretim maliyetlerini zorlayacak ve tüketicilerin yaşam standartlarını tehlikeye atabilir.

Türkiye Ekonomisinin Büyüme Tahmini Artırıldı

OECD, Türkiye ekonomisine yönelik büyüme tahminini bu yıl için %3,5 ve 2025 için %2,6 olarak güncelledi. 2026 yılı için ise %4’lük bir büyüme bekleniyor.

OECD, Türkiye’de sıkı finansal koşulların hanehalkı tüketimini sınırlandıracağını, ancak dış ortamdaki iyileşme sayesinde ihracatın artış göstereceğini belirtti.

Fitch Ratings’ten Türkiye Değerlendirmesi

Fitch Ratings, Türkiye’nin 2025’te bütçe açığında önemli bir azalma ve rasyonel gelir politikalarının devreye gireceği görüşünü paylaştı.

Dış kırılganlıkların azaldığına ve piyasa algısının iyileştiğine dikkat çeken Fitch, Türkiye’nin yeniden dengelenme sürecinin devam edeceğine inandığını kaydetti.

Ülkenin pozitif ekonomik gelişmelerini destekleyen politikaların sürdüreceği vurgulanırken, enflasyondaki yüksek seyir ve yapışkanlık, TCMB’nin önümüzdeki yıllar için tahminlerini etkileyebilir. 2025 yılı için, sıkı para politikası koşullarının devam etmesi bekleniyor.

KAYNAK: AA

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir