Aşırı sıcaklar süt üretimini vurdu: Bir günün etkisi haftalarca sürüyor

İnek Süt Veriminin Sıcak Hava Şartlarında Düşüşü Araştırıldı

Bir araştırma ekibi, 130 binden fazla inek üzerinde 12 yıl boyunca detaylı hava durumu kayıtları ve çiftlik anketleriyle bir çalışma gerçekleştirdi. Sıcak stresinin etkilerini inceledikleri bu çalışmada, yaş termometre sıcaklıklarının 26 dereceyi aştığında süt veriminin hızla düştüğü belirlendi. Bu zorlu koşullara maruz kalan ineklerin tamamen iyileşmesi ise genellikle 10 günden fazla sürüyor.

Çiftliklerin neredeyse tamamında soğutma sistemleri bulunmasına rağmen, sistemlerin yalnızca kısmen etkili olduğu gözlendi. 20 derece termometre sıcaklığındaki soğutma, kayıpları yarı yarıya azaltırken, bu oran 24 derecede yüzde 40’a kadar düştü. Yine de soğutma sistemlerinin çiftçilere fayda sağladığı ve yatırım maliyetlerinin genellikle 18 ay içinde geri kazanıldığı vurgulandı.

Çalışmada dünyanın en büyük 10 süt üreticisi ülkesinde gelecekteki kayıplar da modellendi. Soğutma sistemleri olmadan, ortalama günlük süt veriminin yüzyılın ortalarına kadar yüzde 4 oranında düşebileceği tahmin ediliyor. Hindistan, Pakistan ve Brezilya gibi ülkelerde ise inek başına günlük yüzde 4’e varan daha ciddi düşüşler bekleniyor. Soğutma sistemleri kullanılsa bile, bu ülkelerde süt veriminde yüzde 1,5 ila 2,7 arasında kayıplar yaşanabileceği belirtiliyor.

Kudüs İbrani Üniversitesi’nden Ayal Kimhi, adaptasyonun maliyetli olduğunu ve çiftçilerin maliyet-fayda dengesine önem vermek zorunda kaldıklarını ifade etti. Bu sebeple, çiftçilerin inekleri tamamen soğutma ile yalıtmalarının maliyet nedeniyle çoğu zaman mümkün olmadığına dikkat çekti.

Sıcak stresinin sadece süt üretimini değil, aynı zamanda hayvan refahını, davranışlarını, doğurganlık düzenlerini ve hayatta kalma becerilerini de etkilediği belirtildi. Araştırma yazarları, iklim değişikliğinin artık uzak bir tehdit olmadığını ve çiftçilerin sel, sıcak hava dalgaları ve düzensiz yağışlar gibi olaylarla zaten mücadele ettiğini vurguladılar.

Related Posts

Dijital gazetecilik yol ayrımında: Google trafiği neden azalıyor?

Yapay zeka destekli arama araçlarının yükselişi, özellikle dijital gazetelerin organik trafiğinde ciddi düşüşlere neden oluyor. SimilarWeb verilerine göre, Google’ın AI Overviews özelliğinin devreye girmesinden sonra, Ülkemizde olduğu kadar …

100 yıl önce bilim insanları ne kadar yaşayacağımızı öngörmüş

Bilim insanları 100 yıl önce aslında ne yaşayacağımızı biliyorlardı. Yapılan araştırmalarda, günümüz ve geçmiş karşılaştırılarak ilginç sonuçlar ortaya koyuldu.

Gizemli cisim keşfedildi! Saniyede 60 km hızla ilerliyor

Bilim insanları, güneş sistemimizden çok uzaktan gelen gizemli bir cismin keşfedildiğini açıkladı. Astronomlara göre, bu yeni obje kozmik mahallemizden hızla geçiyor ve bu ziyaretçi, daha önce keşfedilen ‘Oumuamua ve 2I/Borisov gibi yıldızlararası bir misafir olabilir.

X’te (Twitter) erişim sorunu yaşandı

Son zamanlarda kullanıcıların sıklıkla erişim sorunu yaşadığı sosyal medya platformu X’te (Twitter) erişim sorunu yaşandı.

Cep telefonunuzda bu 5 belirtiden biri bile varsa dikkat! Verileriniz çalınıyor olabilir

Cep telefonları artık günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası. Ancak bu konforun ardında, fark edilmesi zor ama tehlikesi büyük bir tehdit gizleniyor: siber casus yazılımlar. Eğer cihazınızda alışılmadık davranışlar fark ediyorsanız, hedef alınmış olabilirsiniz. İşte telefonunuzda dikkatle izlemeniz gereken 5 kritik uyarı işareti…

Apple, iOS 26 için duyurmadığı özellikler üzerinde çalışıyor

Apple, haziran ayının başında yeni iOS 26 arayüzünü tanıttı ancak bu arayüz kullanıcılar tarafından eleştirildi.