Gizemli cisim keşfedildi! Saniyede 60 km hızla ilerliyor

Güneş Sistemimizi Ziyaret Edecek Gizemli Cisim Tespit Edildi

Salı günü Şili’deki Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (Atlas) teleskobu tarafından keşfedilen ve daha sonra A11pl3Z olarak adlandırılan cisim, şimdi 3I/Atlas olarak tanınıyor. NASA, 14 Haziran’a kadar olan gözlemlerin verilerini inceledi ve cismin rotasını hesaplamaya başladı.

Milyonlarca Mil Uzaktaki Gizemli Cisim

Şu anda Güneş’ten yaklaşık 416 milyon mil uzaklıkta olan ve Yay Takımyıldızı yönünden gelen cisim, Güneş’e göre saniyede 60 kilometre hızla ilerliyor. Bu cisim, yüksek derecede eksantrik ve hiperbolik bir yörünge izliyor ve yıldızlararası bir ziyaretçi olabileceği düşüncesini akıllara getiriyor.

Central Lancashire Üniversitesi’nden Dr. Mark Norris, bu cismin güneş sistemimiz dışında keşfedilen üçüncü yıldızlararası cisim olabileceğini belirterek, galaksimizde bu tür yolcuların oldukça yaygın olduğuna dair kanıtları güçlendirdi.

Minor Planet Center, cismin doğası hakkında hala net verilere sahip olunmadığını ancak hafif bir kuyruklu yıldız aktivitesi gösterdiğini ve küçük bir koma ile kısa bir kuyruk tespit edildiğini açıkladı. Bu nedenle, cisim aynı zamanda C/2025 N1 olarak adlandırıldı.

Güneşe En Yakın Noktaya Yaklaşacak

Bazı uzmanlar, cismin çapının 20 kilometre olabileceğini öne sürse de NASA, bu cismin Dünya için bir tehdit oluşturmadığını ve en az 1,6 astronomik birim (yaklaşık 150 milyon mil) uzaklıkta kalacağını belirtti.

NASA, cismin Güneş’e en yakın noktaya 30 Ekim civarında ulaşacağını ve Mars yörüngesine yakın bir mesafeden geçeceğini duyurdu. Ardından, bu kuyruklu yıldızın güneş sistemimizi terk ederek tekrar kozmosa döneceği tahmin ediliyor.

Dr. Norris, cismin Güneş’e yaklaşmasıyla parlaklığının artmasının beklendiğini ve özellikle kuyruklu yıldız olduğu teyit edilirse amatör astronomlar tarafından kolayca gözlemlenebileceğini belirtti. Royal Observatory Greenwich’ten Jake Foster ise cismin çıplak gözle görülemeyeceğini ancak 2025 sonu ve 2026 başlarında amatör teleskoplarla izlenebileceğini söyledi.

Related Posts

X’te (Twitter) erişim sorunu yaşandı

Son zamanlarda kullanıcıların sıklıkla erişim sorunu yaşadığı sosyal medya platformu X’te (Twitter) erişim sorunu yaşandı.

Cep telefonunuzda bu 5 belirtiden biri bile varsa dikkat! Verileriniz çalınıyor olabilir

Cep telefonları artık günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası. Ancak bu konforun ardında, fark edilmesi zor ama tehlikesi büyük bir tehdit gizleniyor: siber casus yazılımlar. Eğer cihazınızda alışılmadık davranışlar fark ediyorsanız, hedef alınmış olabilirsiniz. İşte telefonunuzda dikkatle izlemeniz gereken 5 kritik uyarı işareti…

Apple, iOS 26 için duyurmadığı özellikler üzerinde çalışıyor

Apple, haziran ayının başında yeni iOS 26 arayüzünü tanıttı ancak bu arayüz kullanıcılar tarafından eleştirildi.

WhatsApp’tan beklenmedik ‘yapay zeka’ adımı!

Dünya genelinde milyonlarca kullanıcıya sahip olan mesajlaşma uygulaması WhatsApp’tan teknoloji severleri memnun edecek bir adım geldi. Android platformunda gerçekleştirilen i son beta güncellemesinin ardından yapay zeka tabanlı yeni bir özelliği …

iPadOS 26 özellikleri ve tüm detaylar

iPad modelleri yeni güncelleme ile birlikte hem tasarım hem da birçok özelliğe kavuşurken, Mac kullanımına biraz daha yaklaşıyorlar. 

Galaxy Watch’ın uyku apnesi uygulaması CE sertifikası aldı

Samsung, Galaxy Watch akıllı saatleri için geliştirdiği uyku apnesi izleme uygulamasının erişimini genişletti. Samsung Health uygulaması üzerinden çalışan bu özellik, şimdi 34 Avrupa ülkesi dahil olmak üzere toplam 70 ülkede aktif. Türkiye’nin de …