Resmi Gazete’de yayımlandı: Kripto para transferlerine zaman ve limit sınırı

Kripto Varlık Transferlerine Yeni Kural ve Sınırlamalar Geliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Resmi Gazete‘de yayımlanan Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Genel Tebliği ile kripto varlık transferleri için yeni düzenlemeleri yürürlüğe soktu. Bu düzenlemeler, özellikle stabil kripto paralar üzerinde çekim işlemlerine getirilen limit ve zaman kısıtlamalarını içeriyor.

Stabil kripto paralar için günlük ve aylık limitler

Yeni kurallara göre, değeri diğer bir varlığa ya da resmi para birimine bağlı olan stabil kripto paraların çekim işlemlerine günlük 3 bin dolar ve aylık 50 bin dolar limit getirildi. Ancak, “seyahat kuralı” kapsamında bu limitler, ek bilgi alınması halinde iki katına kadar artırılabilecek.

Çekim süresi en az 48 saat

Platformlar, kripto varlık çekim işlemlerini gerçekleştirmeden önce transfer işleminin yapıldığı varlığın alım, takas ya da yatırma işleminden en az 48 saat sonra yapmak zorunda kalacaklar. İlk çekim işlemleri için bu süre, en az 72 saat olarak belirlendi.

Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları (KVHS), artık müşterilerinin kimlik bilgilerini daha sık güncellemek, iş ilişkisinin doğasını sorgulamak ve fon kaynakları hakkında detaylı bilgi almak zorunda kalacaklar. Bu düzenlemeler, suç gelirlerinin aklanmasını önlemeyi amaçlıyor.

İşlem açıklaması artık gereklilik

Yeni kurala göre, kullanıcılar tüm kripto transferlerinde işlemle ilgili en az 20 karakterlik bir açıklama yapmak zorunda olacaklar. Bu uygulama, şeffaflık ve risk takibi için hayata geçirildi.

Likidite sağlayıcılığı, piyasa yapıcılığı ve arbitraj amaçlı yapılan işlemler, platform yönetim kurulunun onayıyla belirli sınırlamalardan muaf olabilecekler. Ayrıca, saklama kuruluşları ile platformlar arasındaki sermaye piyasası transferleri, kısıtlamaların dışında tutulacak.

Yeni düzenlemelere uymayan platformlar, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun uyarınca cezai yaptırımlarla karşılaşacaklar.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, düzenlemelerin suç gelirlerinin hızlı şekilde yurt dışına çıkarılmasını engellemeyi amaçladığını belirterek, tüm platformların yükümlülüklerini yerine getirmesinin hem kullanıcı güvenliği hem de finansal sistemin bütünlüğü açısından kritik önem taşıdığını vurguladı. Şimşek, uymayan platformlara idari, hukuki ve mali yaptırımların uygulanabileceğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Şimşek ‘iyi’ veriyi paylaştı, Grok gerçek işsizliği açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs 2025 dönemine ilişkin İşgücü İstatistikleri verilerini açıkladı. Buna göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2025 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre 69 bin kişi azalarak 2 milyon 972 bin kişi …

Düşük faiz Euro Bölgesi’nde şirketlere verilen kredileri artırdı

Faiz indirimleri, bankaların Euro Bölgesi’ndeki şirketlere verdiği kredilerin artmasını sağladı.

CHP’li Bağcıoğlu’ndan TSK muvazzaf ve emekli personel için dikkat çeken açıklama

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, TSK mensuplarının özlük ve sosyal haklarına ilişkin yaşanan mağduriyetlere ilişkin yazılı açıklama yaptı. Bağcıoğlu, şunları kaydetti: “TSK personeli, vatanın bekası ve milletimizin güvenliği için gece …

Romanya’da demir yolunu yenileyecekler

Romanya Ulusal Demiryolları Şirketi CFR SA tarafından “Craiova – Drobeta Turnu Severin – Caransebes” demiryolu hattının rehabilitasyonu için düzenlenen ihaleyi, IC İçtaş İnşaat liderliğindeki IC İçtaş – Rotary Constructii Mentenanta S.A. konsorsiyumu kazandı.

İş Holding krizden çıkamıyor! Milyonların evine giren kuruyemiş devi için yeni karar

Yaşadığı mali zorlukları aşamayan İş Holding’in daha önce başvurusu geri çevrilen grup şirketi Peyman Kuruyemiş için mahkemeden bir yıllık kesin mühlet çıktı.

Araç muayenesinde yeni dönem: TÜVTÜRK isim değiştiriyor!

Türkiye’de araç muayene sisteminde önemli bir değişiklik yaşanıyor. Yeni marka Turka, 2027’den itibaren hizmet vermeye başlayacak. Bayilik sistemiyle yaygınlaşacak bu dönüşüm sektörde yeni bir dönem başlatacak.