Dünyanın çeşitli bölgelerinden sekiz araştırmacı, Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde yaşanan siyanürlü liç yığınının çökmesi nedeniyle dokuz işçinin hayatını kaybettiği olayın dört yıl önce başladığını belirledi.
ABD merkezli sismoloji dergisi The Seismic Record’da yayınlanan Dr. Pınar Büyükakpınar liderliğindeki makaleye göre, heyelan sonrası yapılan incelemede, alanın dört yıl boyunca yılda ortalama 60 milimetreye kadar hareket ettiği ortaya çıktı. Araştırmacılar, yüzeyde görülen hareketin iyi yönetilen bir maden sahasında beklenmedik bir durum olduğunu vurguladı.
SÜREKLİ VE YAVAŞ
Makalede yer alan bilgilere göre, heyelan, 400 kilometre uzaklıktaki sismik istasyonlarda, 48 saniye arayla iki belirgin darbe şeklinde kaydedildi. Heyelan, dik bir yamaçta batıya doğru ayrılma ve daha yumuşak bir yamaçta kuzey-kuzeydoğu yönde hareket şeklinde gerçekleşti. Radar verileri ise dört yıl boyunca sürekli yavaş deformasyon hızlarında ortalama yılda 60 milimetreye kadar hareket tespit etti.
Araştırmada ayrıca, şirketin daha önce hasar nedeniyle Fırat Nehri’ne siyanürlü karışım akıttığı atık barajına da dikkat çekildi. Araştırmacılar, bu durumun Fırat Nehri’ni büyük bir çevre felaketiyle karşı karşıya bırakabileceğini belirtti. Ayrıca, 47 milyon tonluk zehirli atık barajının bulunduğu alanda her yıl ortalama 85 milimetrelik bir kayma gözlemlendiği raporda yer aldı.